DIETA

játra

Je nezbytná absolutní abstinence /pozor, i pivo je alkohol!/.

 

Jde o kvalitní zdravou výživu, vhodný je mírně zvýšený energetický přísun za den: 2000-3000kcal /den.

Bílkoviny živočišného původu mají větší energetickou hodnotu než bílkoviny rostlinného původu, které neobsahují nezbytné aminokyseliny. Vegetariánská strava proto může vést ke zhoršení jaterního onemocnění.

Cukry jsou u jaterních chorob dobře zpracovávány, proto je v potravě neomezujeme.

Tuky jsou nejdůležitějším zdrojem energie, na druhou stranu ale zatěžují funkci jater. Dáváme přednost rostlinným tuků v dávce asi 50-60g/den.

Kofein /káva, čaj/ je možný v běžných dávkách.

Je důležité, jak je jídlo připravené, rozhodně nevhodná jsou jídla přepalovaná, lépe je pokrm uvařit, nebo podusit, rovněž nevadí úprava na grilu.

vhodné potraviny

Libová masa, drůbež, králík, sladkovodní ryby, libová šunka, mléko, sladké a kysané mléčné výrobky, čerstvé máslo, rostlinné tuky a oleje, obiloviny a moučné výrobky /jakékoliv/ , těstoviny, rýže, chleba, čerstvá zelenina, ovoce, brambory.

nevhodná strava

Alkohol v jakékoli v podobě, tučná masa /vepřové, kachna, husa/, přepalované tuky /smažení, fritování, pečení/, vnitřnosti, uzeniny, vysokotučné sýry.