DIETA

žaludek & jícen

Dieta u vředové choroby žaludku a dvanáctníku, refluxní choroby jícnu.

Vředová choroba žaludku a dvanáctníku i refluxní nemoc jícnu jsou onemocnění, u kterých vzniká poškození sliznice způsobené převahou agresivních faktorů nad ochrannými. Některé potraviny a nápoje mohou zhoršit průběh onemocnění či obtíže pacienta, jiné naopak pomáhají ke zlepšení při léčbě těchto nemocí.

Dříve doporučované přísné žaludeční diety se již nyní nedoporučují. V klidovém období nejí pacient jen jídla, která mu vysloveně působí obtíže.

Je doporučována strava, která není příliš dráždivá a kořeněná.
Nemocný by měl jíst často a v menších dávkách /6-7krát denně/.
Vhodná je šetřící dieta, jde o potraviny s omezením vlákniny.
Mléko, které bylo dříve doporučováno ve velkých dávkách, není nyní již preferováno, navíc mnoho pacientů mívá po mléku průjmy
Vzhledem k tomu, že většina pacientů má u vředové choroby dobrou chuť k jídlu, neomezujeme zbytečně přísun potravy. Pozor ale na nadváhu!
Je vhodné se vyvarovat silné kávy, čaje a hlavně alkoholu /menší dávka kvalitního piva je naopak doporučována/.
Všeobecně se doporučuje strava, kterou pacient dobře toleruje. Jídla, po kterých je pacientovi špatně, je třeba vyřadit z jídelníčku.
Některé léky zhoršují choroby jícnu, žaludku a dvanáctníku, jde hlavně o léky proti bolesti. Při jejich užívání konzultujte problém raději se svým lékařem.

doporučená opatření

  • snížení tělesné hmotnosti
  • časté jídlo v malých dávkách
  • nejíst před ulehnutím
  • lehké zvýšení polohy hlavy na lůžku při spaní
  • omezení předklonu a zvedání těžkých těles
  • dostatek spánku a odpočinku.

nevhodná strava

  • nápoje s obsahem kofeinu /černá kava, černý čaj, Coca-cola, Kofola/
  • alkoholické nápoje /destiláty, víno/, pivo v malém množství nezakazujeme
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým /perlivé sodovky, minerální vody, perlivé limonády, šampaňské/
  • velmi chladné nebo naopak velmi horké nápoje a jídla
  • koření, dráždivé potraviny
  • potraviny z kynutého těsta /koláče, buchty/
  • smažená a pečená jídla – zvláště na přepáleném tuku